Wat zijn bestuursrecht en omgevingsrecht?
Bestuursrecht gaat over de regels waaraan de overheid, zoals het Rijk, de Provincies, de Gemeenten, de Waterschappen en andere overheidslichamen, zich moeten houden bij het nemen van besluiten. Omgevingsrecht is daar een groot onderdeel van. Bestuurs- en omgevingsrecht omvat de regels rondom overheidsbesluiten die invloed hebben op de leefomgeving zoals vergunningen, ruimtelijke ordening en milieuregels. Dit rechtsgebied zorgt ervoor dat burgers en bedrijven inspraak hebben bij beslissingen van de overheid. Onze specialisten helpen u om door het complexe woud van regels te navigeren en uw belangen te behartigen.

Zo kunnen we je helpen
Wij bieden deskundige begeleiding bij ingewikkelde vraagstukken op het gebeid van arbeidsrecht en omgevingsrecht. We ondersteunen u bij het verkrijgen van essentiële toestemmingen, het voeren van procedures tegen overheidsbesluiten, en het opstellen en onderhouden van belangrijke juridische documenten. Hierbij kiezen we voor een proactieve, oplossingsgerichte aanpak, gericht op het beschermen en versterken van uw belangen.
Bestuursrecht
Wij adviseren ondernemers, instellingen en particulieren over de vraag of besluiten van de overheid voldoen aan de eisen die het bestuursrecht daaraan stelt. Het kan bijvoorbeeld gaan om het verkrijgen van toestemmingen zoals vergunningen, ontheffingen en vrijstellingen. Het kan ook gaan om handhavingsbesluiten, die betrekking hebben op het ongedaan maken van overtredingen zoals bestuursdwang- en dwangsombesluiten, specifieke sluitingsbevelen, en het opleggen van bestuurlijke boetes. Ook kunnen besluiten gaan over het verkrijgen van financiële middelen zoals subsidiebesluiten en schadevergoedingen.
Daar waar nodig treden wij voor cliënten in overleg met overheden om oplossingen te bereiken voor het verkrijgen van toestemmingen, het oplossen of legaliseren van overtredingen, en het verkrijgen van financiële middelen.
Bestuursprocesrecht
Het bestuursprocesrecht is onderdeel van het bestuursrecht en geeft specifieke regels die van toepassing zijn op het procederen tegen besluiten van de overheid. Wij voeren voor cliënten inspraak-, zienswijze- en bezwaarschriftenprocedures tegen besluiten van de overheid. Ook voeren wij voor cliënten (hoger) beroepsprocedures bij de bestuursrechter van de rechtbanken, het College van Beroep en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Omgevingsrecht
Het omgevingsrecht is een breed en complex onderdeel van bestuursrecht dat regels geeft over de fysieke leefomgeving. Deze heeft betrekking op ruimtelijke ordening, milieu en natuur, gebiedsontwikkeling en grondexploitatie. De regels hieromtrent zijn altijd in beweging; wij zijn van de meest actuele regels op de hoogte en kunnen u dus optimaal adviseren hierin.
Wij adviseren ondernemers, instellingen en particulieren op het gebied van omgevingsrecht. U kunt dan denken aan bestemmingsplannen, het verkrijgen van omgevingsvergunningen voor het gebruik van gronden, en bouwactiviteiten.
Op het terrein van het milieu- en natuurbeschermingsrecht adviseren wij over regels die gelden op het terrein van onder andere geluid, geur en (fijn)stof, bodem- en grondwaterverontreiniging, lucht en water.
Handhaving omgevingsrecht
De overheid handhaaft op de naleving van de regels van het omgevingsrecht. Zo kan zij handhavingsbesluiten uitvaardigen, zoals bestuursdwang- en dwangsombesluiten. Indien u daarmee te maken krijgt, kunnen wij daarover adviseren en bestuursrechtelijke procedures voor u voeren.

Planschadevergoeding
Het vaststellen van een bestemmingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning door de overheid kan tot schade leiden, die voor vergoeding in aanmerking kan komen. Het kan gaan om inkomens- of vermogensschade, bijvoorbeeld waardevermindering van onroerend goed. Wij adviseren u over de vraag of de overheid aan u verplicht is om planschadevergoeding uit te keren.
Omgevingswet
Het omgevingsrecht is continu in ontwikkeling, en wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Een goed voorbeeld is de Omgevingswet, die sinds 1 januari 2024 van kracht is. Deze brengt grote veranderingen teweeg in de huidige wet- en regelgeving op het terrein van het omgevingsrecht. Onze advocaten hebben zich hier grondig en kunnen daaromtrent dus optimaal adviseren.
Onze werkwijze
Kennismaking en behoeftebepaling
We inventariseren je vraag en kijken samen waar je behoefte aan hebt, zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen.
Opstellen van een plan en voorstel
Aan de hand van jouw vraagstelling maken we een daadkrachtig plan en prijsindicatie om tot een oplossing te komen.
Start van de samenwerking
Zodra we akkoord hebben, gaan we van start. Dat jij zo snel mogelijk geholpen worden, is niet meer dan logisch.