Ondernemingsrecht
Het ondernemingsrecht regelt de inrichting en de werking van ondernemingen. Dit gaat over het gehele spectrum van ondernemerschap, zoals het kiezen van de juiste rechtsvormen, oprichting, herstructurering en beëindiging van rechtspersonen, regelingen tussen aandeelhouders, fusies en overnames. Daarbij werken we regelmatig samen met andere deskundigen zoals accountants, belastingadviseurs, taxateurs en notarissen om onze cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn.
Wij rekenen ook het opstellen en beoordelen van commerciële contracten tot het brede ondernemingsrecht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan joint ventures en andere samenwerkingsovereenkomsten, distributie- en agentuurovereenkomsten of franchise-overeenkomsten. We staan onze cliënten ook regelmatig bij in contractuele geschillen.

Zo kunnen we je helpen
Wij hebben specialisten in huis op het gebied van het ondernemingsrecht. Binnen het ondernemingsrecht kun je bij ons terecht voor advies over:
- oprichten, fuseren, overnemen, splitsen en herstructureren van ondernemingen;
- aandeelhoudersovereenkomsten;
- samenwerkingscontracten en maatschapscontracten;
- kopen of verkopen van een onderneming;
- ontvlechten van een onderneming;
- begeleiden bij financieringsvraagstukken;
- beoordelen van zekerhedenposities;
- aandeelhoudersgeschillen;
- enquêteprocedures;
- bestuurdersaansprakelijkheid;
- algemene voorwaarden;
- huurovereenkomsten;
- incasso van geldvorderingen, inclusief beslaglegging en faillissementsaanvraag;
- aansprakelijkheidskwesties of afgebroken onderhandelingen.
Advies bij oprichting onderneming
Als ondernemer krijg je ook te maken met ondernemersrecht. Dit komt al om de hoek kijken bij de vraag in welke rechtsvorm je jouw onderneming gaat voeren of voortzetten: een besloten vennootschap, stichting, vennootschap onder firma, of in een andere rechtsvorm. Wij adviseren welke rechtsvorm het beste bij jou als ondernemer en bij jouw onderneming.
We verzorgen de juridische documentatie en beperken de risico’s op aansprakelijkheid zo veel mogelijk. Ook verzorgen wij de benodigde juridische documentatie. Daarnaast adviseren we je over de financiering, zekerhedenpositie (zoals pand- en hypotheekrechten) en corporate governance binnen jouw onderneming.
Verkoop, ontvlechting en herstructurering onderneming
Of het om een aandeelhouderstransactie gaat of een activa-passivatransactie, wij begeleiden en ondersteunen je tijdens het gehele proces van verkoop. Dit geldt ook voor wanneer ontvlechting van jouw onderneming deel uitmaakt van jouw vraagstuk, of wanneer jouw organisatie geherstructureerd wordt. De continuïteit van je bedrijf kan daarbij centraal staan, maar dat is niet noodzakelijk. Ook als je de onderneming of een deelneming wilt liquideren kun je bij ons terecht.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Alleen bij hoge uitzondering zijn bestuurders aansprakelijk voor de gevolgen van hun handelingen. Dat is alleen wanneer er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. Maar er zijn nog meer wettelijke gronden om een bestuurder persoonlijk aansprakelijk te houden. Wij adviseren bestuurders hoe ze dit kunnen voorkomen.
Indien nodig staan we u bij in procedures over bestuurdersaansprakelijkheid. Wij kunnen bijvoorbeeld de (proces)risico’s van dergelijke procedures goed inschatten. Daarbij is een bijkomend voordeel dat onze advocaten veelvuldig benoemd worden tot curator in faillissementen. Ook daarbij komen regelmatig vraagstukken op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid voor.
Financiering en zekerheden
Nagenoeg ieder bedrijf maakt gebruik van financieringen door een bank of een andere financier. Dit leidt regelmatig tot juridische vraagstukken en geschillen. Wij staan je bij in financieringsvraagstukken, investerings- en overnametrajecten, en herstructureringsprocessen.
Wij verzorgen de kredietdocumentatie en adviseren over zekerhedenconstructies, waaronder het opstellen van borgtochten, pand- en hypotheekaktes. Indien nodig zorgen wij ervoor dat zekerheden ook echt kunnen worden uitgewonnen. Denk daarbij aan het uitoefenen van pand- en hypotheekrechten, maar ook aan het inroepen van een eigendomsvoorbehoud door een leverancier of van het recht van reclame of (concern)garanties.
Contractenrecht en aansprakelijkheid
Wij adviseren cliënten onder meer bij het voeren van contractonderhandelingen, het vastleggen van afspraken in (internationale) contractdocumentatie (waaronder algemene voorwaarden), het voeren van contractbeheer en het beëindigen van overeenkomsten. Ook bij het voeren van gerechtelijke procedures over de uitleg of de niet-nakoming van een contract staan we je bij.
Verder adviseren wij ondernemers als het gaat om aansprakelijkheden zoals onrechtmatige daad, onbehoorlijk bestuur, wanbeleid, productaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid.

Geschillen in de onderneming
Wanneer er een conflict ontstaat tussen je en jouw medeaandeelhouder(s) is een breuk soms onvermijdelijk. Wanneer een van beiden het bedrijf verlaat, kunnen wij je adviseren om de situatie zo goed mogelijk op te lossen – bij voorkeur een oplossing die voor beide partijen werkt, eentje waarbij je elkaar in de ogen kunt blijven kijken. Wanneer dat niet mogelijk is, staan we je ook bij in een gerechtelijke procedure. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de geschillenregeling waarbij een aandeelhouder verplicht wordt zijn aandelen over te dragen, of waarbij hij juist als aandeelhouder wordt uitgestoten.
Een enquêteprocedure kan uitkomst bieden bij conflicten tussen het bestuur en de aandeelhouder(s) of met de raad van commissarissen, of tussen aandeelhouders onderling. Daarin kan bijvoorbeeld schorsing van een bestuurder worden gevorderd of een tijdelijke overdracht van aandelen aan een beheerder. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam kan een verzoek tot het gelasten van een onderzoek toewijzen indien blijkt dat er sprake is van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid. Met enige regelmaat staan wij bestuurders en aandeelhouders in procedures bij de Ondernemingskamer.
Onze werkwijze
Kennismaking en behoeftebepaling
We inventariseren je vraag en peilen je behoefte. Indien mogelijk geven we een voorlopige visie op jouw zaak.
Opstellen van een plan en voorstel
Aan de hand van jouw vraagstelling en behoefte maken we een plan van aanpak en geven we indien mogelijk een kostenindicatie.
Start van de samenwerking
Als je je kunt vinden in ons voorstel, gaan we van start. Dat jij zo snel mogelijk geholpen wilt worden, is niet meer dan logisch.