Wat is faillissementsrecht?

Faillissementsrecht omvat alle regels en wetten rondom ondernemingen die financieel in zwaar weer verkeren. Denk bijvoorbeeld aan faillissement of schuldsanering. Het doel is om zowel schuldeisers als schuldenaars te beschermen en in veel gevallen te streven naar een zo eerlijk mogelijke oplossing. Onze expertise helpt u door deze complexe processen heen, waarbij we nauw samenwerken met bewindvoerders, curatoren en advocaten.

Zo kunnen we je helpen

Op het gebied van faillisementsrecht kunnen wij u vanuit onze expertise ondersteunen, onder meer op de volgende vlakken:

  • voorbereiden van een faillissement;
  • herstructureren van ondernemingen;
  • bedrijfsonderdelen kopen uit een faillissement;
  • begeleiden bij doorstart onderneming uit faillissement;
  • (her)financieren van de onderneming;
  • (bestuurders)aansprakelijkheid (vanuit crediteuren, curator en fiscus);
  • regresaanspraken;
  • concernaansprakelijkheid;
  • geschillen met curatoren.

Voorbereiden faillissement

Onze advocaten staan u bij met het voorkomen van een faillissementsaanvraag of juist met het aanvragen van een faillissement of surséance van betaling. Wij wijzen u op de risico’s in de schemerzone kort voor het faillissement. Wat mag u wel en wat mag u niet? Wie mag u wel betalen en wie niet? Wij geven praktische handvatten om dit zo goed mogelijk te organiseren.

WHOA en herstructurering

Sinds 1 januari 2021 geldt de WHOA [CL3] (Wet Homologatie Onderhands Akkoord). Op basis van deze wet kan een onderneming, ter voorkoming van een faillissement, crediteuren dwingen om akkoord te gaan met een lager bedrag dan waarop de crediteur eigenlijk recht heeft.

Daarbij is het belangrijk om goede gesprekken met stakeholders te voeren, zoals financiers en de fiscus. De WHOA kent verstrekkende bepalingen die zelfs rechten van aandeelhouders kan afnemen of beperken, of in bepaalde gevallen contracten kan beëindigen. Door tijdig ingrijpen en goed anticiperen is het veelal mogelijk om een faillissement of surseance te voorkomen.

Hoewel een herstructurering meestal ziet op continuïteit van een onderneming kunnen wij u ook begeleiden bij de liquidatie van uw onderneming. Wij maken in zo’n situatie samen met u een zorgvuldige beoordeling van de mogelijkheden om te herstructureren. Wij werken nauw samen met andere deskundigen zoals accountants, belastingadviseurs, taxateurs en notarissen.

Bedrijfsonderdelen kopen uit de failliete boedel

Er gelden bijzondere spelregels en risico’s bij het kopen van activa uit een faillissement. Wij kennen die spelregels als geen ander en zijn ook bekend met de valkuilen en de risico’s. Hierbij zetten we de jarenlange ervaring in van onze huidige en voormalig curatoren.

Doorstart

Veel faillissementen worden gevolgd door een doorstart: activa worden aan een koper verkocht, die vaak ook (een deel van) het personeel overneemt. Wat moet u doen om in aanmerking te komen als potentiële koper? Hoe verloopt het biedingsproces? Welke opties zijn er voor financiering? Loopt u risico’s met het overnemen van personeel? Wat mag u van leveranciers verwachten? Wij kunnen u daarbij goed adviseren en uw kansen op doorstart vergroten.

Financiering en zekerheden

Wij verzorgen de kredietdocumentatie en adviseren over zekerhedenconstructies, waaronder het opstellen van borgtochten en pand- en hypotheekaktes. Indien nodig zorgen we ervoor dat zekerheden daadwerkelijk worden uitgewonnen. U kunt daarbij denken aan het uitoefenen van pand- en hypotheekrechten, maar ook aan het inroepen van een eigendomsvoorbehoud door leveranciers, het recht van reclame, of (concern)garanties. Wij helpen u om uw positie zo goed mogelijk veilig te stellen.

Wij adviseren u op bij alle aspecten van het faillisementsrecht. Vanwege onze omvangrijke curatorenpraktijk zijn wij in staat om u goed te adviseren en de (proces)risico’s van faillisementsrechtelijke procedures goed in te schatten.

Ook worden onze advocaten regelmatig door de rechtbank aangesteld als curator in een faillissement of als bewindvoerder in een surséance van betaling. Ook staan we veelvuldig bedrijven bij die geconfronteerd worden met het (dreigend) faillissement van een afnemer of een toeleverancier. Een aantal heeft in het verleden als curator en bewindvoerder gewerkt en zij zetten de daarmee opgebouwde expertise vaak in om bedrijven in moeilijkheden bij te staan.

Heeft u een vraag, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten.

Onze werkwijze

1
Kennismaking en behoeftebepaling

We inventariseren je vraag en kijken samen waar je behoefte aan hebt, zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen.

2
Opstellen van een plan en voorstel

Aan de hand van jouw vraagstelling maken we een daadkrachtig plan en prijsindicatie om tot een oplossing te komen.

3
Start van de samenwerking

Zodra we akkoord hebben, gaan we van start. Dat jij zo snel mogelijk geholpen worden, is niet meer dan logisch.